Vainion Talli

VH21-017-0408

shetlanninponitamma Saaren Amanda
ruunikko, 104cm, s. 08.06.2021 (4-vuotias)
kilpailee poniraveissa
ennätys 3.00,4ly

kasvattaja Janika Saari, Suomi
omistaja vix (VRL-14973)


"Myydään 4-vuotias shetlanninponitamma Saaren Amanda aktiiviseen ravikotiin. Uransa alussa olevalla tammalla on hyvä suku, raviponille sopiva rakenne, reippaat liikkeet ja hyvä käsiteltävyys. Tästä kehittyy innokkaissa käsissä upea kumppani radoille!"

Näillä saatesanoilla lähdin toteuttamaan unelmaani joka oli kutitellut meiltäni jo jonkin aikaa - vannoutuneena ratsukasvattajana olin saanut jostain päähäni idean omasta raviponista. Niin siinä kävikin että Saaren Amanda - tutummin pelkkä Ama - muutti vielä samana päivänä minun luokseni. Ama on lupausten mukaan hyvä käsitellä - se kulkee taluttajan mukana kiltisti minne vain, nautiskelee pitkistä harjaustuokioista, nostaa kaviot ja käyttäytyy varustautuessa hyvin. Kengittäjä ja eläinlääkäri ovat aina tervetulleita vieraita joille ei näytetä nyrpeää naamaa. Pienellä tammalla on kuitenkin myös stereotyyppisen shetlanninponin elkeitä. Ama ottaa hatkat heti tilaisuuden tullen ja se onkin varsin taitava karkuri. Sen tarhaa on muokattu useaan otteeseen tamman keksittyä uuden pakoreitin ja sen perässä on juostu pitkin metsiä ja peltoja kun poni on keksinyt miten karsinan oven saa näperrettyä auki. Toisaalta, Amalla on myös heikkous, nimittäin herkut. Muutama porkkana helpottaa huomattavasti ponin nappaamista.

Yksin ajettaessa Ama kulkee nätisti. Sen voi huoletta antaa kenen tahansa ajettavaksi, se ei edes pelkää mitään. Yllättäessä tilanteessa lähinnä toljottaa hämmentyneenä. Se kuuntelee herkästi ohjastajan pyyntöjä mutta joskus hieman laiskahkosti eikä sen kanssa tehdä yksin kovinkaan kummoisia juoksuja. Mutta kun mukaan saadaan kaveri, johan alkaa tapahtua! Pienestä ponista kuoriutuu varsinainen ralliperuna tujulla kilpailuvietillä ja Ama antaa kaikkensa jotta kilpailijat jäävät nielemään pölyä. Kaverin kanssa juostessaan Ama saattaa välillä vähän unohtaa että kärryillä on mukana kuskikin mutta pienen herättelyn jälkeen muisti yleensä virkistyy. Ama on myös melko ravivarma ja todennäköisyys laukalle hyppäämiseen on melko pieni.

i. Saaren Lassi
shet, rn, 105cm
ii. Hey Hugo
shet, trn, 104cm
iii. Hugo Boss
shet, trn, 106cm
iie. Goodbye
shet, trn, 104cm
ie. Beek-A-Boo
shet, rn, 103cm
iei. Cranberry Cookie
shet, trn, 105cm
iee. Woo Woo
shet, rn, 103cm
e. Saaren Elena
shet, prn, 104cm
ei. Night & Day
shet, prn, 106cm
eii.Darkest Night
shet, vprt, 103cm
eie. Days Gone
shet, prn, 107cm
ee. Olivia Bay
shet, vkk, 104cm
eei. Parker Bay
shet, rnvkk, 105cm
eee. Laurelle Bay
shet, prt, 102cm

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut pharetra ante eu sem dignissim bibendum. Aliquam congue egestas sagittis. Ut ultricies, purus at imperdiet tempor, orci quam placerat neque, eget porta dolor mi in mauris. Suspendisse ante felis, vestibulum et sollicitudin ultricies, aliquet sit amet nisi. In non urna nisl. In hac habitasse platea dictumst. Mauris aliquet nisi ac sem facilisis consequat. Donec vel urna pellentesque justo condimentum molestie.

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut pharetra ante eu sem dignissim bibendum. Aliquam congue egestas sagittis. Ut ultricies, purus at imperdiet tempor, orci quam placerat neque, eget porta dolor mi in mauris. Suspendisse ante felis, vestibulum et sollicitudin ultricies, aliquet sit amet nisi. In non urna nisl. In hac habitasse platea dictumst. Mauris aliquet nisi ac sem facilisis consequat. Donec vel urna pellentesque justo condimentum molestie.

31.12.2021 orivarsa Varsan nimi emä Emän nimi omistajan tiedot
31.12.2021 orivarsa Varsan nimi emä Emän nimi omistajan tiedot

3 Star Prospect
1167/1900 pistettä

Rakenne 58%, liikkeet 69%, luonne 59%, taidot 57%
Ajettavuus hyvä, käytös hyvä
Katso koko arvostelu täältä.

08.12.2021, Amanda saapuu kotiin
Pihassa kaikui kimeä pikkuponin hirnahdus saman tien kun sain Aman ulos kuljetuskopista. Miten näin pienestä eläimestä voi lähteä niin kova ääni? Kaiken lisäksi tammalla oli elkeet kuin isolla orilla. Se tanssahteli ympärilläni pörhistellen ja tarkkaili kiihtyneenä ympäristöään. Missä ollaan, mitä tapahtuu, koska tapahtuu? Pölhöilystä huolimatta Ama pysyi kevyesti riimunarun päässä ja kunnioitti ihmistä.

Olin juuri ostanut Aman sen kasvattajalta Janika Saarelta joka on kasvattanut raviponeja jo useamman vuoden. Amalla oli hyvä suku, kasvattaja on totuttanut sen jo monenlaiseen menoon ja tammalla oli myös hyvä luonne - vaikkakin hieman kujeileva. Se olisi loistava lisä remmiin.

Oli vasta keskipäivä joten Ama pääsi tarhaan purkamaan energiaansa. Kun naru irtosi riimusta, tamma säntäsi tarhaan pää korkealla ravaten. Tytti tuijotti viereisessä tarhassa järkyttyneenä sillä se ei ole tottunut pieniin poneihiin. Mikä ihmeen kääpiö tontille oli ilmestynyt? Kun Ama lähestyi aitaa tehdäkseen tuttavuutta, Tytti pakitti karkuun. No, kyllä sekin tottuisi Aman pieneen kokoon. Suuntasin kohti kuljetuskalustoa purkaakseni Aman varusteet auton kyydistä ja siivotakseni kuljetuksen sotkut.

Viheltelin ilosesti tallin puolella kunnes kuulin huudon ovelta - "Onko tämä kenties teidän?" Käännyin kannoillani ja näin naapurin joka talutti shetlanninponia. Minun shetlanninponiani. "Öö, onhan se." Naapuri hymähti. "Tämä kaveri oli äsken vaeltelemassa meidän nurmikolla. Ajattelin että haluat takaisin." Tartuin ponia riimusta ja kasvoni punersivat. "Kiitos ja anteeksi. Tässä on meidän uusi raviponi Saaren Amanda eli Ama. Ollaan vasta päästy kotiin ja tutustutaan, taitaa olla pientä karkurin vikaa tässä kaverissa..." Naapuri vakuutti ettei pahastunut tapahtuneesta ja rapsutteli itsekkin Amaa samalla kun juttelimme. Arvata saattaa että Ama vietti loppupäivän omassa karsinassaan samalla kun minä aloin kehitellä ponin kestävää aitaa.

virtuaalihevonen - a sim game horse / virtuaalitalli - a sim game stable
ulkoasu © vix | koristekuvat © VRL-11983 | taustakuva © Torsten Kellermann